Himalaje to nie tylko dom śniegu
Himalajska flora różni się w zależności od klimatu, ilości opadów, wysokości i jakości gleby. Klimat zmienia się z tropikalnego przez podgórski do wiecznego śniegu i lodu 6000 m nad poziomem morza. Tropikalna dżungla i żyzna nizina na południu Nepalu, stopniowo ustępują klimatowi subtropikalnemu pogórza Himalajów. Otacza je bujna roślinność leśna: liściaste i mieszane lasy umiarkowane u podnóża; na większych wysokościach zmieniają się w górzyste obszary lasu iglastego, kosodrzewinę, pastwiska i łąki górskie. Tundra, która znajduje się jeszcze wyżej, przechodzi w obszar wiecznego śniegu. Himalajskie zbocza i doliny są domem dla ponad 3500 gatunków ziół. Kilkaset tych ziół od tysiącleci jest stosowane w ajurwedyjskiej medycynie, aromaterapii, kosmetyce i kulinariach.
Zbieranie ziół i ich ręczna obróbka
Doskonała wiedza oraz zbieranie ziół i przypraw jest częścią codzienności tysięcy ludzi żyjących w górskich regionach na zboczach Himalajów. Przygotowanie ziołowych herbat ajurwedyjskich, zachowuje więc tradycyjny kształt, jaki miało w dawnych czasach kiedy ludzie wychodzili na zbiory cennych ziół wysoko w Himalaje, aby później przygotowywać z nich regenerujące i odświeżające napoje zapewniające większą odporność organizmu i mocne zdrowie.
I w dzisiejszych czasach wielu ludzi wyrusza w długą drogę do odległych krańców górskich masywów, żeby zbierać dziko rosnące zioła i znosić je do dolin, korzystają przy tym z pomocy grzbietów jaków i górskich kóz. Do produkcji herbat używa się więcej niż 60 ajurwedyjskich ziół, które zbierane są na rozległym obszarze pasma górskiego Himalajów. Rośliny czyści się ręcznie, później następuje obróbka różnych ich części jak korzenie, łodygi, kora, liście, kwiaty, nasiona i płody, które kruszy się i mieli na drobniejsze części tak, by można było osiągnąć najwyższą jakość i skuteczność zaparzenia mieszanki ziołowej. W ten sposób przygotowane zioła są starannie ważone i w odpowiednich dawkach mieszane zgodnie z oryginalnymi recepturami ajurwedyjskimi.
Działanie ziół ajurwedyjskich
Już od stuleci, ziół himalajskich używa się do optymalizowania duchowych i fizycznych funkcji organizmu. Stanowią podstawę tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej, w której używane są w przeróżnych kombinacjach. Każde zioło ma wielostronne działanie, stąd bardzo ważna jest precyzja dawek dodawanych do mieszanek, w ten sposób ich specyficzny wpływ jest wzmocniany lub ograniczany. Himalajskie herbaty ajurwedyjskie stanowią wyjątkową kombinację tych przez stulecia sprawdzanych ziół, stąd moc dobroczynnych naparów. Optymalizują siły duchowe i fizyczne, rewitalizują tkanki ciała, harmonizują układ naczyniowo-sercowy oraz limfatyczny, uspokajają układ nerwowy i oddechowy, wspierają trawienie a także przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn, pobudzają czynności mózgowe oraz wzmacniają układ odpornościowy. Przy regularnym zażywaniu ich specyficzne działanie korzystnie wpływa na nasze fizyczne i psychiczne zdrowie.
To samo dotyczy ajurwedyjskich ziołowych eliksirów i avalehasu, które są przygotowywane dokładnie tak, jak opisano to w klasycznych ajurwedyjskich tekstach. Ich bazą jest ceniony ajurwedyjski owoc Amalaki, który regeneruje tkanki ciała i wzmacnia układ odpornościowy organizmu dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy i witaminy C. Świeżo zebrane amalaki są również używane w postaci czystego mielonego proszku zmieszanego z jedenastoma innymi składnikami, takimi jak: ashwagandha, shatavari , kurkuma, imbir, moringa, młody jęczmień, spirulina, róże lub lotos, obecnymi w ajurwedyjskich gorących napojach. Inne ajurwedyjskie owoce, takie jak królewskie mango, jackfruit i papaja zawierają wiele witamin, minerałów i składników odżywczych, które zachowują swoją trwałość i soczysty smak bez żadnych dodatkowych konserwantów dzięki naturalnemu procesowi blanszowania w świeżo wyciskanym soku z trzciny cukrowej.
Lekarz ajurwedyjski
Mieszanki ziołowe przygotowuje się pod ścisłą kontrolą nepalskiego, ajurwedyjskiego lekarza Dr Kam Dev Jha, który jest absolwentem Państwowego Uniwersytetu Medycyny Ajurwedyjskiej w Patnie oraz Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu w Benarasu. W latach sześćdziesiątych pracował w służbach nepalskiego Ministerstwa Zdrowia w latach 1971-1997 pracował w klinice najstarszego uniwersytetu ajurwedyjskiego Naradevi w Nepalu. Obecnie jest współpracownikiem i doradcą wielu towarzystw medycyny ajurwedyjskiej.
Tradycyjna mądrość ajurwedyjska oraz znajomość tajemnic życia przekazywane są przez wtajemniczonych nauczycieli z pokolenia na pokolenie jako forma służby dla wszystkich tych, którzy poszukują wewnętrznej świadomości nierozłącznej spójności psychicznego i fizycznego istnienia człowieka. Na podstawie takiego rozumienia nasze życie staje się bogatsze i bardziej zrozumiałe. Jeżeli lepiej zrozumiemy sami siebie to lepiej zrozumiemy pozostałych ludzi i świat wokół nas. To sposób na odkrycie prostoty, piękna i wewnętrznego nurtu życia, które do naszych codziennych działań wnoszą więcej radości, harmonii i pewności.
„Człowiek, który poprawnie odżywia się, prowadzi zdyscyplinowane życie, trzyma się z dala od pokus zmysłowych, przebacza, kocha prawdę i służy innym, pozostaje bez żadnej choroby”.
- Ashtanga Hridayam
Everest Ayurveda s.r.o.
Everest Ayurveda s.r.o. to spółka czesko-słowacko-nepalska, która zgodnie z hinduską tradycją szerzy głębszą świadomość o medycynie ajurwedyjskiej, zdrowym stylu życia, używaniu himalajskich ziół i wnętrzu człowieka. Firmy w Czechach i na Słowacji założone były w roku 2004 we współpracy z nepalskim lekarzem ajurwedyjskim Dr Kam Dev Jha.
Przedmiotem produkcji, importu i działalności hurtowej spółki są tradycyjne ajurwedyjskie produkty z Nepalu i Indii. Everest Ayurveda s.r.o. ma swoją siedzibę w Republice Czeskiej z centralą w Pradze z filią na Słowacji z siedzibą w Bratysławie a produkcja wyrobów ziołowych prowadzona jest w Nepalu z siedzibą w Kathmandu.